То високий, то низький тиск в жару: Чому? Що з цим робити?

06.07.2021 0
f857vss1bkorwkylsu5ek65sjtql7wfn.jpg

Погодні умови, кліматична обстановка завжди перевіряють людей на міцність. Особливо від перепадів температурного режиму страждають люди, у яких в анамнезі стійке порушення показників артеріального тиску.

Більшість людей знає, як надати першу допомогу гіпертоніку, та з гіпотоніками все набагато складніше.

Ідеальний тиск для будь-якої людини 120/80, допустимий 110/60. У разі якщо планка опускається на кілька міліметрів ртутного стовпа нижче, то потрібна консультація у лікаря.

При падінні кров’яного тиску порушується повноцінне функціонування внутрішніх органів, може виникнути нейроциркулярна дистонія, порушення ендокринного характеру, дефіцит кори надниркових залоз.

☝️Тому‼️ Необхідно дізнатися‼️

👉Чому падає кров’яний тиск у спеку?
👉Що робити в такій ситуації?
👉І які саме ліки підвищують кров’яний тиск?

Чому падає АТ у спеку?

Висока температура повітря переноситься погано багатьма людьми. Найважче доводиться гіпертонікам і гіпотонікам. Для перших — це стрибки тиску вгору, які супроводжуються цілим рядом негативної симптоматики.
А у гіпотоніків артеріальний тиск різко падає, що призводить до слабкості, шуму у вухах, помутніння свідомості, сильного головного болю, больового синдрому в області серця, нудоти і інших негативних симптомів.
Як показує медична практика, артеріальний тиск часто падає через перепади температур, зокрема в спеку, в сильний холод.
Якщо здорова людина відчує невеликий дискомфорт у спеку, а може й зовсім не буде погіршення самопочуття, то при гіпертонії людина буде страждати й мучитися, поки погодні умови не стануть для нього прийнятними.

Ознаки низького тиску у спеку:

* Розбитість, апатія, необґрунтована втому.
* Нудота, може бути блювота.
* Болять скроні і потилицю.
* Важко дихати, здається, що не вистачає повітря, внаслідок чого виникає панічний стан.
* Підвищене потовиділення, порушення зорового сприйняття, оніміння рук.
* Підвищена дратівливість, неуважність. Іноді можуть бути непритомність.
Вся ця клінічна картина характеризує стан при гіпотонії. І при різкому зниженні артеріального тиску, необхідно піднімати його всіма доступними засобами, так як ускладнення такого стану можуть бути серйозними і небезпечними для життя людини.

На тлі спеки в’язкість крові збільшується, судинні стінки втрачають свій тонус, людському організму не вистачає кисню, відбувається зниження адаптаційних механізмів – ось чому в спеку артеріальний тиск знижується.

 

Що робити при низькому тиску?


Варто відразу сказати, що лікування артеріальної гіпертонії і гіпотонії, завжди має бути комплексним. Терапія передбачає оздоровчу дієту (вживання виключно дозволених продуктів), оптимальні фізичні навантаження (їзда на велосипеді, плавання), регулярний прийом ліків.
Якщо тиск впав незначно, гіпертонік може випити одну чашку кави, але не більше. Так як цей напій у великих кількостях негативно впливає на роботу серцево-судинної системи.
Протягом дня рекомендується дихати животом. Чому так? Лікарі стверджують, що одна з причин зниження тиску – це защемлення якої-небудь ділянки судинної системи внаслідок м’язового напруги.
Тому якщо робити дихальну гімнастику за допомогою повільних глибоких вдихів і видихів, то це допоможе розслабити м’язовий корсет, а артеріальний тиск підвищиться.

Поради для гіпотоніків у спеку:


Пити кожні 80-90 хвилин по 250 мл звичайної негазованої рідини. Якщо кров занадто густа, то АТ стає менше, так як вона повільно рухається по судинах крові, тому потрібно пити якомога більше води, щоб підвищити в’язкість крові.
Контрастний душ знижує артеріальний тиск. Така проста міра підійде не тільки гіпотонікам, але і гіпертонікам. Контрастні водні процедури збільшують тонус судинних стінок, внаслідок чого нормалізується тиск.
Замість кави випити освіжаючий фреш. Однозначно кава здатна максимально швидко підвищити показники АТ, але якщо причина на тлі спеки – нейроциркулярна дистонія, то кофеїн, потрапивши в організм, знизить тиск ще більше.
Масування судин. Під час спеки організму людини не вистачає кисню, а судинні стінки втрачають свій тонус. Підвищити тиск допоможе ходьба, так як під час пересування працюють не тільки м’язи нижніх кінцівок, але і волокна судин крові.
Якщо день обіцяє бути спекотним, то відразу після сну можна прийняти такий «напій» — в склянку, додати 10 крапель елеутерококу, або женьшеневу настоянку, приймати натщесерце. Тривалість 2-4 тижні.
При гіпотонії важливе значення має раціон харчування, так як від продуктів залежить не тільки склад крові, але і здоров’я судинних стінок. Потрібно включити в своє меню червону ікру, печінку, спеції, різні ягоди, овочі, сезонні фрукти.

Ознаки підвищеного тиску

* підвищений тиск (140/90);
* головний біль (найчастіше — в потиличній чи тім’яній частині);
* періодичний шум у вухах, потемніння в очах та запаморочення;
* біль у ділянці серця;
* прискорене серцебиття (понад 90 разів на хвилину) у спокійному стані;

Що робити при високому тиску?

Спека при гіпертонії негативним чином впливає на людину, доводячи до серйозних порушень і збоїв у роботі організму. У спекотну погоду гіпертоніки не повинні займатися самолікуванням і при виникненні нездужання, необхідно відвідати лікаря.
Всі препарати, які раніше рекомендував лікар, завжди повинні бути з собою. В обов’язковому порядку завжди носити з собою невеличку пляшечку з водою. При цьому важливо пам’ятати, що пити воду потрібно з розумом.
Зловживання рідиною може призвести до набряклості нижніх кінцівок, задишці. А при малому споживанні води: підвищиться в’язкість крові, ймовірність тромбоутворення збільшиться в кілька разів, як і збільшиться ризик розвитку інфаркту або інсульту. Говорячи про воду, передбачається споживання всієї рідини: перші страви, компот, сік, чай, мінералка і так далі.


Поради для гіпертоніків у спекотну погоду:

* Не забувати приймати необхідні ліки.
* Не можна знаходитися на пекучому сонці тривалий період часу.
* Знизити тиск допоможе трав’яний лікувальний чай (збір можна придбати в аптеці).
* Влітку рекомендується носити одяг світлих відтінків, обов’язково одягати головний убір.
* Ідеальний час для прогулянки – це до 11 годин ранку і після 17 вечора.
* Уникати різкого перепаду температури. Наприклад, не можна після спекотної вулиці приймати холодний душ.
* Виключити зі свого способу життя будь-які фізичні навантаження. Ходьба повинна бути повільною і неспішної, місця краще вибирати тіньові; а про заняття спортом на сонце і зовсім говорити не варто – це категорично заборонено.

Крім цього виключити із свого раціону харчування алкогольні напої, смажені і копчені страви, жирну їжу. Краще віддати перевагу свіжим соковитим фруктам, овочам, прохолодним фруктовим напоям. Обов’язкова жорстка і цілеспрямована дієта при гіпертонічній хворобі.
У літній час, як правило, якщо спостерігається високий температурний режим на вулиці, лікар переглядає дозування медикаментозних препаратів, кратність їх прийому, щоб підвищити якість життя пацієнта в літній час.

У ряді ситуацій, якщо у пацієнта на фоні артеріальної гіпертензії виявлена підвищена в’язкість крові, в обов’язковому порядку рекомендуються препарати для розрідження крові, запобігають утворенню згустків.


Отже, щоб пережити жарку пору року, необхідно дотримуватися головних рекомендацій і нікуди не поспішати. Не займатися спортом, насолоджуватися помірним оптимальним навантаженням за допомогою плавання в озері або річці, приємними прогулянками у вечірній час і спокійним відпочинком, стежити за своїм раціоном харчування. Все це допоможе насолоджуватися літніми днями без перепадів артеріального тиску.

Живіть безтурботно, адже ми завжди поруч  ЛДЦ Neuro Global

 Запис на прийом можливий за номерами телефону ☎️0683180688

                                                                                              ☎️0501508974


Залишити коментар

Ваша електронна пошта не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *


Лікувально-діагностичний центр NeuroGlobal