Ботулінотерапія!!! Відповіді на запитання.

24.05.2021 0
images-2.jpg

Що таке ботулотоксин?

Ботулінічний нейротоксин (ботулотоксин) – речовина, яка виробляється бактерією Clostridium Botulinum. Ще донедавна був відомий лише як страшна отрута, адже якщо ботулотоксин міститься в їжі (консервації, копчена риба), це може викликати небезпечне і часто летальне захворювання – ботулізм. Однак на даний час ця «отрута» більш відома як ефективний і безпечний препарат для лікування багатьох медичних станів.

Як він діє?

Під час лікування ботулотоксин вводять у м’яз або залозу. Нервові закінчення захоплюють ботулотоксин, який блокує з’єднання між нервом і м’язом або нервом і залозою. Внаслідок цього м’язи слабшають або залоза зменшує секрецію слини або поту.

На даний час для лікування використовують два типи ботулотоксину: тип A і B. В залежності від того, в якій країні ви живете, можуть бути доступні такі варіанти ботулотоксину:

Тип А

  • онботулінотоксин А (onabotulinumtoxin A)
  • абоботулінотоксин (abobotulinumtoxin A)
  • інкоботулінотоксин (incobotulinumtoxin A)

Тип B

  • рімаботулінотоксин B (rimabotulinumtoxin B)

Лікування різними типами ботулотоксину може мати різну силу дії та здатність поширюватися в тканинах після ін’єкції. Вони, як правило, мають однаковий механізм та вплив на м’яз або залозу. Однак, препарати ботулотоксину не є повністю взаємозамінними. Дози відрізняються для кожного препарату, тому лікарям потрібно використовувати відповідні дози токсину.

Початкова дія ін’єкції ботулотоксину наступає від двох до семи днів. Препарат досягає повного ефекту приблизно через два тижні, а потім поступово знижується його ефективність. Оскільки дія ботулотоксину тимчасова, ін’єкції препарату потрібно повторювати приблизно кожні три-шість місяців. Але не частіше, ніж через кожні 3 місяці, що запобігає виникненню несприйнятливості організму до цього виду лікування.

При яких захворюваннях застосовується ботулотоксин?

Офтальмологи вперше застосували ботулотоксин як альтернативу операції для лікування косоокості. Потім неврологи почали використовувати ботулотоксин для пацієнтів з надмірним скороченням м’язів внаслідок рухових порушень, таких як дистонія. Для багатьох медичних проблем інших методів лікування, нажаль, немає.

Ботулотоксин ефективний для лікування:

  1. Дистонії: невимушені (спонтанні) м’язові спазми або скорочення, які викликають скручування, тремтіння або незвичні положення тіла:
  • Цервікальна дистонія (тортіколіс), коли скорочення м’язів шиї викликає ненормальний поворот, нахил або скручування голови
  • Надмірне миготіння або спазми повік (блефароспазм)
  • Ненормальні рухи щелепи і нижньої частини обличчя (оромандибулярна дистонія)
  • Спазми голосових зв’язок (гортанна (лярингіальна) дистонія або спастична дисфонія)
  • Дистонія руки або кисті, наприклад писальний спазм.
  1. Геміфаціального спазму: смикання м’язів навколо одного ока чи на одній стороні обличчя.
  2. Спастичності: це м’язові спазми і підвищений м’язовий тонус при церебральному паралічі, після інсульту, спинномозкової травми або розсіяного склерозу.
  3. Надмірного потовиділення або гіпергідрозу: в ділянці долоні або пахв і може покращуватися при введенні ботулотоксин в шкіру.
  4. Інших станів: після ін’єкцій ботулотоксину можуть покращуватися:
  • Тремтіння голови, руки або голосу
  • Тики
  • Підвищене слиновиділення (сіалорея) у пацієнтів з хворобою Паркінсона або аміотрофічного бокового склерозу
  • Гіперактивний сечовий міхур
  • Хронічний головний біль при мігрені.

Чи це безпечно?

Хоча ботулотоксин є отрутою, правильні дози та вірне місце введення – є безпечним та ефективним. Найпоширенішим побічним ефектом – є м’язова слабкість поблизу місця ін’єкції. Наприклад, опускання повік або двоїння при введенні навколо очей. Інші побічні ефекти можуть включати біль, синяки або кровотечі в місці ін’єкції. Дуже рідко ін’єкції ботулотоксин можуть викликати генералізовану слабкість або симптоми, схожі на грип. Ін’єкції ботулотоксину повинні виконуватися досвідченими, підготовленими лікарями.

Чого можна очікувати?

Ботулотоксин є дуже ефективним препаратом, і покращення на 50-90% можна очікувати вже щонайменше через 2-3 місяця. Якщо ін’єкції неефективні, тоді потрібно змінити дозу або місце ін’єкції.


Залишити коментар

Ваша електронна пошта не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *


Лікувально-діагностичний центр NeuroGlobal